Faalangst : krachtig, maar niet onoverkomelijk
Annemarie van der Heijden
04/09/2024
2 min
0

Faalangst : krachtig, maar niet onoverkomelijk

04/09/2024
2 min
0

Heb je je ooit zo zenuwachtig gevoeld voor een examen, presentatie of zelfs een normale taak, dat je het gevoel had dat je helemaal zou kunnen bevriezen, zelfs als je goed voorbereid was? Dit overweldigende gevoel staat bekend als faalangst, en het is iets waar veel mensen mee te maken hebben, laten we dat voorop stellen.Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat faalangst je leven soms aardig kan beïnvloeden. Het voelde voor mij als een schaduw die onverwachts over mij heen viel en waardoor ik in minder goed kon nadenken en niet goed uit mijn woorden kon komen. Na afloop baalde ik er vreselijk van en alle lieve bemoedigende woorden van anderen konden dit gevoel niet wegnemen.  

Hoe komt het toch dat je meer druk kunt ervaren dan anderen? 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn zoals bijvoorbeeld de lat voor jezelf erg hoog leggen, maar ook de druk van  verwachtingen van anderen, zoals collega's,  leraren, ouders of vrienden. De angst om te kort te schieten neemt dan de overhand. Eerder opgedane negatieve ervaringen, zoals het niet behalen van een test of het maken van fouten voor een groep, kan een blijvende angst voor herhaling creëren. Maar ook de hang naar perfectie kan je erg in de weg gaan zitten en onrustige gevoelens oproepen. Net als een gebrek aan vertrouwen, omdat je blijft twijfelen aan je eigen kennis en vaardigheden. 

De impact van faalangst op je dagelijks leven

Faalangst kan een grote impact hebben op hoe je leeft en op dingen die je doet. En dat is vooral vervelend voor jezelf. Als je bang bent om fouten te maken, probeer je misschien nieuwe dingen niet uit vanuit angst om te falen. Dit kan er wel voor zorgen dat je leuke kansen mist. Als je steeds denkt dat je fouten kunt maken, word je gestresst.  Als dit lange tijd aanhoudt, heeft het impact op je je geheugen, want je denken wordt geremd.  Het gevolg is dat hierdoor je gevoelens nog meer worden versterkt. Op je werk, thuis of in een leeromgeving kan dit ervoor zorgen, dat je je taken niet goed kunt maken of er misschien niet volledig meer voor gaat. Hierdoor ervaar je vaak nog meer stress. En dat is niet fijn en kan zelfs slecht zijn voor je gezondheid, waardoor er ook onverklaarbare klachten kunnen ontstaan. De combinatie van angst om fouten te maken en het vermijden van nieuwe dingen kan dus zowel op het werk, school als in het privéleven tot problemen leiden, waardoor je vast komt te zitten in een vicieuze cirkel die je liever wilt doorbreken.

Als je bang bent om fouten te maken, probeer je misschien nieuwe dingen niet uit Dit kan er wel voor zorgen dat je leuke kansen mist.

Lichamelijk symptomen van faalangst (h)erkennen

Leer de symptomen bij jezelf en bij anderen (h)erkennen en in welke situaties deze het meest voorkomen. In mijn praktijk Alles zit in jou zijn de meest gehoorde klachten:

  • spierspanning
  • zweten, trillen
  • beven 
  • snelle of oppervlakkige ademhaling
  • droge mond, pieker- of 'wat als' gedachten
  • maagklachten
  • misselijkheid
  • snelle hartslag
  • hoofdpijn of migraine
  • slaapproblemen 

Begrijp wat erachter je angst zit

Faalangst is een krachtige emotie die je kan tegenhouden, maar het is niet onoverkomelijk.  Er zijn verschillende vormen van faalangst zoals cognitieve faalangst, sociale faalangst of motorische faalangst. Door te begrijpen waar het vandaan komt en hoe het je beïnvloedt, kun je actie ondernemen om je angst te overwinnen en vol vertrouwen vooruit te gaan. Ik ben er zelf bewust mee aan de slag gegaan . Hierdoor ontdekte ik welke thema's het aan raakte zoals zichtbaar durven zijn. Doordat ik beter begreep waar het vandaan kwam en hoe het mij beïnvloede, kon ik gerichte stappen ondernemen om de angst te overwinnen en weer vol vertrouwen vooruit te gaan. Ik kan je vertellen dat het de moeite waard is. Ben jij ook klaar met je faalangst? Dan help ik je graag verder in mijn praktijk. Met effectieve technieken als IEMT en NLP zetten we samen stappen om ervoor te zorgen dat jij er weer voor kunt gaan.


        neem contact op t     
Reacties