Geef kleur aan je team

Teamsamenwerking, effectieve communicatie en begrip zijn essentieel voor succes binnen een organisatie. Hoe kun je de diversiteit van gedragingen binnen je team omarmen en tegelijkertijd een sterke, samenhangende eenheid creëren? Hoe laat je een team weer stralen, zodat zij het beste uit zichzelf en uit de ander halen? De inzet van een teamanalyse gebaseerd op gedrag zoals DISCC kan hier een goede start voor zijn.

 

Je bent niet één kleur

DISC kan worden ingezet voor verschillende aspecten van teamontwikkeling, zoals het selecteren, coachen, trainen en ontwikkelen van medewerkers. Het model onderscheidt vier gedragsstijlen - Dominant (rood), Invloed(geel), Stabiliteit (groen) en Conformiteit (blauw).  - en biedt inzicht in communicatievoorkeuren, sterke punten, zwakke punten, reacties op stress, motivaties en ideale werkomgevingen van individuen. Je hoort wel eens iemand gekscherend zeggen 'Jij bent een rode' , maar dat is niet correct.  Je bent niet één kleur, maar een combinatie van, waarbij je wat meer of wat minder hebt van een bepaalde gedragstijl. Weten wat jouw gedragsstijl is en het herkennen van de stijl bij de ander kan miscommunicatie voorkomen en samenwerking verbeteren. Je gedrag is namelijk wel het topje van de bekende ijsberg en hetgeen wat de ander op de werkvloer ontmoet. Belangrijk dus om hier aandacht aan te besteden.

 

 

Verschillende DISC stijlen in een team creëert meer balans

Een team kan uit balans raken als er een stijlen ontbreken en hierdoor minder efficiënt functioneren. Een optimaal team is gebalanceerd en divers, waarbij alle DISC-stijlen vertegenwoordigd zijn en hun eigen unieke kenmerken en kwaliteiten inbrengen. Een team bijvoorbeeld met alleen Dominantie en Invloed stijlen is flexibel, actief, doelgericht, innovatief en bereidt om risico's te nemen.  Wat uiteraard voordelen biedt. Een nadeel zou kunnen zijn, dat er niet altijd goed wordt nagedacht over het totale proces en de consequenties voor andere teams. Risico is dat er halverwege bijgestuurd moet worden en het andere teams in het harnas jaagt, omdat zij gestagneerd worden in de uitvoering van hun werkzaamheden. En zo wordt een kwaliteit ineens een valkuil. 

 

Herken jij de kwaliteiten en valkuilen in jouw team?

Voordelen van Teamsessies met DISC

Door teamsessies met DISC te organiseren, kun je als team niet alleen het individuele en collectieve potentieel ontgrendelen, maar ook een cultuur van begrip, respect en samenwerking cultiveren. De DISC-teamsessie kan een waardevol start zijn voor teams die streven naar continue groei, prestatieverbetering en succes. Het geeft vaak meer:

 

Inzicht in Teamdynamiek : DISC biedt inzicht in individuele gedragsstijlen en helpt teamleden hun eigen voorkeuren en die van anderen te begrijpen.

Effectievere Communicatie:  Door DISC kunnen teamleden hun communicatie verbeteren en conflictsituaties beter aanpakken.

Verbeterde Samenwerking:  Door te begrijpen hoe teamleden elkaar aanvullen, kunnen teams efficiënter samenwerken en betere resultaten behalen.

Constructieve Feedback : DISC biedt handvatten voor het geven en ontvangen van constructieve feedback, wat bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van het team.

Patrick Lencioni:" Het geheim van succesvolle teams zit in de samenwerking van diverse talenten, niet in uniformiteit." 

Teamsessies zijn maatwerk

Iedere organisatie en ieder team is anders en daarom plannen we altijd een intake om het doel van de sessie te bepalen. In een DISC-teamsessie kunnen verschillende onderwerpen worden behandeld, zoals identificatie van individuele gedragsstijlen en voorkeuren, het herkennen van gedrags- en communicatiepatronen binnen het team, begrijpen van elkaars sterke en zwakke punten, verkennen van manieren om effectief samen te werken, 

het creëren van een gemeenschappelijke taal voor communicatie en feedback. Samen kijken we wat nodig is om het beste uit het team te halen. 


Klaar om de kracht van DISC te ervaren en je team naar nieuwe hoogten te brengen? Neem vandaag nog contact op voor een DISC-teamsessie en ontdek wat er mogelijk is wanneer je de krachten bundelt en samenwerkt aan gemeenschappelijke doelen.