Home » IEMT » De kracht van Nee zeggen
Alles zit in jou

De kracht van Nee zeggen

door | 30 okt, 2023 | IEMT

‘Nee zeggen het klinkt zo eenvoudig maar in de praktijk is het vaak lastig. Hoe komt dat? We worden toch op de wereld gezet met een duidelijke NEE? Kijk maar eens naar een baby die niet wil eten. Of geen zin meer heeft om te slapen. Zij laten duidelijk van zich horen. Sterker nog, het lijkt wel of zij het woord NEE eerder uit- spreken dan JA,  De welbekende NEE fase, die menig ouder tot het uiterste drijft. Herkenbaar?

Maar hoe ouder we worden hoe vaker de keuze gemaakt moet worden tussen wat jij wil en wat de ander verlangt. Tussen je authenticiteit en gehechtheid.  Als je als kind boos bent, omdat je geen snoepje krijgt, wordt geleerd eerst af te koelen voordat je er weer bij mag komen. Wat kies je dan als kind? Blijf je boos of kies je voor erbij horen, zodat je in ieder geval je basiszorg krijgt. Vaak wordt voor het laatste gekozen.

Geen goed of fout maar strategie

In mijn middelbareschooltijd was  door omstandigheden’ Nee zeggen’ er nagenoeg niet bij. Durfde ik er thuis wel tegen in te gaan, dan leverde het een hoop geruzie op. Ik koos er als puber liever voor om er weer bij te mogen zijn, zonder boze blikken. Dit was niet goed of fout, maar mijn overlevingsstrategie. Welke strategie koos jij vroeger?

Het maakte dat ik het als volwassenen lastig vond om Nee, te zeggen en steeds meer ging pleasen. Het voelde niet goed, maar het ‘erbij horen’ prefereerde ik boven het volgen van mijn onderbuikgevoel. Mijn authenticiteit verdween steeds meer naar de achtergrond en ik ging geregeld over mijn grens heen. Inmiddels weet ik dat hierdoor een scala aan vage klachten ontstonden. Het onderdrukken van je eigen Ik, zorgt voor spanning in je lichaam. En het oplopen van het spanningsniveau heeft impact op je immuunsysteem. Hierdoor kun je kwetsbaarder worden voor ziektes en vervelende vage klachten.

Start met Nee zeggen

Op het moment dat ik ervoor koos om meer mijzelf te zijn, veranderde er ook veel. Het leverde mij in eerste instantie een dubbel gevoel op. Een gevoel van schuld en trots op mijzelf dat ik het toch maar gedurfd had om Nee te zeggen. Door meer ruimte in te nemen, volgde er ook een periode van rouw. ‘Nee zeggen’ maakte duidelijk wie mijn vrienden/ relaties waren en wie niet. Welke werk of woonomgeving bij mij paste en wat niet.  Maar uiteindelijk bracht het zoveel meer. Ik werd weer mijzelf, voelde mij goed en maak nu keuzes waar ik gelukkig van word.

In mijn praktijk help ik dagelijks mensen om weer terug te gaan naar hun eigen authenticiteit door weer te luisteren naar hun eigen lichaam. Dichtbij jezelf blijven, voelt uiteindelijk zoveel beter. En dat gun ik jou ook.

Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Kijk op mijn website alleszitinjou.nl

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin